Fierensblokken
De door architect Gustave Fierens (1881 - 1962) ontworpen en naar hem vernoemde Fierensblokken in het centrum van Antwerpen dateren uit 1939. Na een warrige besluitvorming en publiek protest worden de voormalige modernistische sociale woningen in 2014 van de sloophamer gered. AG Vespa wil er betaalbare en alternatieve woonvormen onderzoeken en de commerciële plint opnieuw leven inblazen.
Reconversie van bestaande sociale woningen
Antwerpen
Wedstrijdontwerp, besloten prijsvraag (runner-up)
2015
Het ensemble bestaat uit twee gebouwen, een hofgebouw en een L-vormig gebouw. In het oeuvre van Fierens zijn deze gebouwen zowat zijn enige modernistische werk. Dat toont zich een beetje in de onevenwichtige compositie die niet echt heel krachtig is, maar vooral in de vele mooie art-nouveau details in de gevel en het schrijnwerk.
Het programma van de Fierensblokken blijft in de kern ongewijzigd: ook in het vernieuwde gebouw komen huurappartementen. VESPA zoekt een mix voor jong en oud, van grote gezinnen tot alleenstaande starters. We zijn voorstander van een eenvoudige programmering.
Ons voorstel begint bij het behouden en herstellen van hetgeen we waarderen. Schoonmaken van metselwerk en herstellen van voegwerk, met de juiste tint en diepte.De winkelplint rondom de Nationalestraat en de Kronenburgstraat heeft na bijna 80 jaar gebruik nog altijd een prachtige uitstraling. We herstellen de voortuinen in oude glorie.
Mogen we zeggen dat de binnenruimtes niet zo geslaagd zijn als de buitenruimtes? Wat leeg blijft is wel zo belangrijk als het gebouwde. De hof wordt een schaduwtuin. De steeg verandert in een bredere collectieve plek met verticale tuin. Een rondgang in de hof. Een podium in de steeg. De ruimtes krijgen een juiste maat.
In het hofgebouw maken we een binnentuin met een ambulatorium, die de schaal van de binnenplaats hertekent. De rondgang organiseert het verkeer van bewoners en winkeliers rondom de tuin. De massieve pergola-constructie bekleden we met warme, goudkleurige tegels, passend bij de polychromie van het gebouw. Zonlicht komt sowieso nooit tot op het maaiveld. Het private wonen vertrekt vanaf de tweede verdieping, op de pergola, en ligt letterlijk in tweede lijn.