Kleuterschool en kinderdagverblijf, wedstrijdontwerp ism Architectenbureau De Lange, Boutersem, 2020

Oversize: Adaptive Reuse

Artikel over het onderzoek en de tentoonstelling ‘BWMSTR Label. Construct, ruimte voor verandering’ in A+292 “Oversize: Adaptive Reuse”.

Overmaat gaat over schaal, over grote volumes en precieze details. Overmaat is geen aanleiding tot een generische structuur, eerder een uitnodiging tot een genereus ontwerp. De Vlaamse Bouwmeester hamerde hier al op in zijn ambitienota en wijdde er ook, samen met BULK architecten, een BWMSTR-label aan. “Het onderzoek voor het project Construct, ruimte voor verandering”, schrijft Bart Tritsmans, “houdt een pleidooi voor het hergebruiken en creëren van robuuste gebouwen, die overmaat omarmen en een flexibele invulling mogelijk maken.”

A+292 _ BWMSTR Label. Construct, ruimte voor verandering

EXPO CONSTRUCT

BULK architecten ontving in 2019-2020 het 21ste Bouwmeester Label, in ons onderzoek ‘Construct: de architectuur van de constructie’ gaan we na hoe méér aandacht voor structuur en constructie kan bijdragen aan een veerkrachtige, robuuste stad.

De tentoonstelling ‘BWMSTR Label Construct, ruimte voor verandering’ toont het resultaat van het onderzoek en presenteert handvaten voor een veranderende praktijk.

Op 12 november openen we de tentoonstelling. In twee panelgesprekken brengen we diverse actoren uit de bouwsector samen om na te denken over de toekomst van robuuste gebouwen en hun impact op een veranderende stad. Zowel architecten en ingenieurs als projectontwikkelaars en bouwmeesters betreden het podium om na te denken over de toekomst van robuuste gebouwen.

Met sprekers: Jasper Ponjee (BULK architecten), Olof Grip (General Architecture), Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Mario Rinke (Universiteit Antwerpen), Evi Swinnen (Timelab Gent), Peter Gestels (Van Roey) en Steven Decloedt (AG Vespa). Moderator: Edith Wouters (Ar-Tur)

OPENING
12.11.2021 om 20:00u
Muziekstudio De Singel in Antwerpen.

TENTOONSTELLING
13.11.2021 - 17.04.2022
De Singel, Antwerpen

BWMSTR Label. Construct, ruimte voor verandering

Back to school - TUB

De faculteit Bouwkunden en Ontwerp van de Technische Universität Berlin organiseert tijdens de herfstvakantie onder leiding van prof. Mechthild Stuhlmacher een studiereis naar Antwerpen. Ter ondersteuning van hun actuele ontwerpopgave bezoeken ze een reeks stedelijke projecten waaronder ook Pension Van Schoonhoven en Het Vliegertje. Koen Van Bockstal geeft ter introductie op 29.10.21 een lezing voor de studenten architectuur over scholenbouw, bouwen in de stad en de Antwerpse context.

Universiteit van Liechtenstein

Afgelopen woensdag hadden we het genoegen om Urs Meister, Mario Rinke en studenten van de Universiteit van Liechtenstein bij ons op kantoor te ontvangen. Koen gaf een lezing over de Antwerpse geschiedenis en we spraken over hergebruik, intelligente ruïnes en retrofitting.

Lezing Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen

In het kader van de expo ‘Housing Apart Together’ organiseert Architectuurwijzer samen met stad Antwerpen en AG Vespa een aantal thematische lezingenavonden. Op woensdag 10 november is het thema ‘Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen’. In Vlaanderen wordt de woning met eigen tuin beschouwd als de meest ideale vorm voor wonen met kinderen. Tijdens deze lezingenavond tonen we dat gestapelde woonprojecten ook een fijne thuis voor gezinnen met kinderen kunnen bieden. Lezing door Ninke Happel en Koen Van Bockstal.

Lezingenavond ‘Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen’
Woensdag 10/11/2021, 19u - Universiteit Antwerpen, S.R001 = Stadscampus gebouw RStadscampus gebouw R
De lezing is ook digitaal te volgen via livestream. 

Inschrijvingen & livestream

Toolbox Dorpse Architectuur

Op vrijdag 22 oktober presenteert AR-TUR de Toolbox Dorpse Architectuur in OC Kasterlee.

De Toolbox Dorpse Architectuur presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp. Het boek biedt ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor het wonen in meervoud. En het schetst de randvoorwaarden voor een goed proces. Tom Verstraeten deed fotografisch onderzoek naar ruimtelijke strategieën die de eigenheid van dorpen mee bepalen. Midden Boechout is een van de projectverhalen in de publicatie.

Inschrijvingen voorstelling & voorverkoop publicatie via AR-TUR.

Midden Boechout

Dag van de Architectuur

BULK doet ook dit jaar mee aan de Dag van de Architectuur. Op zondag 17 oktober kan je twee projecten en ons kantoorgebouw bezoeken. Komt dat zien!

Info en inschrijvingen via volgende links :

D/a : Boechout Midden
D/a : Pension Van Schoonhoven
D/a : kantoor BULK architecten

Scholen voor de toekomst

Op initiatief van groep Van Roey ontwikkelde de VUB-onderzoeksgroep Architectural Engineering een praktische gids voor opdrachtgevers en ontwerpers die duurzame en circulaire schoolgebouwen willen realiseren.

De handleiding helpt opdrachtgevers en ontwerpers op weg naar duurzame en circulaire scholenbouw. Voorbeeldproject Het Vliegertje – Design&Build kleuter- en lagere school i.s.m. Van Roey - illustreert de geambieerde circulaire ontwerpkwaliteiten.

Gids: Scholen voor de toekomst

Start Paalstraat

Start uitvoering project Paalstraat. Artikel in GVA over de bouw van het notariaat en 17 woningen te Schoten.

Artikel in GVA

Domesticating the Public

De Architecture Foundation en Brickworks Vande Moortel presenteren een serie lezingen die ingaan op de ontwikkeling van bepaalde steden. De stad Antwerpen staat centraal in een eerste reeks films. Deze reeks, die tot stand kwam met steun van het Vlaams Architectuurinstituut en Flanders House, zal zowel films bevatten over recente gebouwen in Antwerpen als stadsbrede thema's.

Lezing van Koen Van Bockstal over drie projecten die BULK architecten ontwierp in Antwerpen: Dag- en nachtopvangcentrum voor daklozen Pension Van Schoonhoven, geïntegreerd kleuter- en huisvestingsproject Madeleine en Bouwblok gezinsvriendelijk wonen Cadix A4.

Bekijk de film