SB-CADI-0648-1

Grootstadsblok Cadix

Het bouwblok A5 bekleed een prominente positie in de stad, als entree van het boomende Eilandje, recht tegenover de zes nieuwe torens aan het Kattendijkdok. Een nieuw dens grootstadsblok herbergt een rijke verscheidenheid in typologieën en gebouwideeën. 

Vijf grote gebouwen doen waar hun omgeving om vraagt, zonder elkaar voor de voeten te lopen. We vermijden cosmetische verschillen en zoeken in de uitwerking van de gebouwen naar een coherente diversiteit, sui generis.

Elk gebouw vormt de logische vertaling van ligging, structuur en programma.

93 Woningen en commerciële ruimtes
Antwerpen
2013-

Opdrachtgever: CIP
In samenwerking: Sergison Bates - Bovenbouw
Technieken: STABO
Stabiliteit: ABT
Akoestiek: VENAC
Landschap: Landinzicht

Langs het water moet het bouwblok optornen tegen de schaal van de haven. De stad wordt heel grof van korrel. Een langwerpig dokgebouw rijmt de schaal van het wonen met die van een groot pakhuis. De Londenstraat krijgt een representatief, statig woongebouw dat de vooruitgeschoven positie voorziet van een waardig gelaat en daarmee anticipeert op de transformatie van deze straat tot stedelijke boulevard.

Aan de Kattendijkdok Oostkaai heerst een vertrouwder regime. Hier vervolmaken we met een familie van drie gebouwen de straat. Een gestrekt volume van gestapelde gezinswoningen, herneemt de traditie van grootstedelijk grondgebonden wonen. Rechts van een doorsteek naar het binnengebied komt een flexibel en pront casco-torentje dat mooi mee uitkijkt over het water. Het hoekgebouw op de noordoosthoek vervolledigt het bouwblok.  Het gebouw zit spiegelsymmetrisch over de hoek en ontleent hieraan haar identiteit.

T14-colour - Copy
SB-CADI-0050-1-2
SB-CADI-0535
SB-CADI-0203
CEA15.600 S-NIEUW plannen02
SB-CADI-0603
"Grote gebouwen hebben baat bij kleine momenten. In de articulatie, het detail en de materialiteit van het grote gebouw wordt het monumentale terug huiselijk, tactiel en zintuiglijk."
SB-CADI-0702
SB-CADI-0752
SB-CADI-1502
SB-CADI-1290
SB-CADI-1415
CEA15.600 S-NIEUW plannen01
SB-CADI-1568-1
SB-CADI-0531
SB-CADI-0489
SB-CADI-1002

fotografie Stijn Bollaert