DSC_0341 - Copy

Masterplan Dorpskern Machelen

Machelen lijkt een dorp verdwaald in een stedelijke omgeving. Het kleinschalige karakter van de kern staat in scherp contrast met de grootstedelijke infrastructuren en functies in haar onmiddellijke omgeving.   Hoe maken we in deze brute condities een fijn een gezond woonmilieu? Eerder dan de bouwblokken af te werken en gebouwen te voorzien in het binnengebied, kiezen we ervoor de bouwblokken letterlijk te ‘ontwikkelen’ en ze naar binnen te plooien.  Zo ontstaan ruimtes die weliswaar privaat zijn, maar de laatste dorpse latente kwaliteiten niet verkwanselen. Op schaal van het dorp combineren ze een forse ontwikkeling met de nodige introvertheid en klein geluk. Hun grootte varieert , in functie van de inplanting van een klein beluik tot een nieuw luw dorpsplein aan de sporthal.

Kinderdagverblijf en woningen
Machelen
2016-

Opdrachtgever: Matexi
In samenwerking met: BUUR, 360 architecten, HUB
Technieken: CES
Stabiliteit: IRS
Landschap: BUUR
Kunstintegratie: Virginie Bailly

MAM18.100 P-SCHE00
1. FINAAL_20161021 masterplan PARKINGS (AC)_2

In de verschijningsvorm van de gebouwen in de vier overige hofvormige woonclusters, omarmen we de schaal van het wonen en van het vertrouwde. Herkenbaarheid is een streven. Nieuwe gebouwen zijn bouwstenen van de omgeving. Ze lenen er kwaliteiten van, maar geven ook terug.  Ze sturen en duwen de ruimte tussen hen in tot gekaderde, afgemeten open ruimtes met een duidelijk statuut. Ze communiceren met hun gebruikers en passanten, in een betekenisvolle articulatie van volume en gevel.

04 BULK beluik (LL)_02
11 (RG)
02 (AC)
MAM16-P-typeplannen

Een kinderdagverblijf met zes woningen is de eerste stap in een ambitieuze herontwikkeling van het dorpscentrum, waarbij de publiek ruimte een grondige beurt krijgt. Tegenover het zware verkeer van de Woluwelaan verrijst een dubbelhoge U-vormige hoeve. De vorm van het gebouw, inclusief overdekte buitenspeelplaats, is specifiek gekozen om de gebruikers en bewoners te beschermen tegen geluid en fijnstof.

De materialisering van het gebouw is in gele baksteen (de kopgevel en scheimuren) en gevelplanken (aan de tuin en richting de big boxes aan de Woluwelaan). De gebruikers delen samen een weelderige tuin met daarin een vrolijke speelberging, van Virginie Bailly, in de schaduw van een prachtige es.

00 (AC)
MAM16-00
MAM16.500 M - maq04
MAM16.500 M - maq07
MAM16-01
MAM16-S01
materiaal palet
MAM16.600 P-20161017 - kdv woning zuid
MAM16.600 P-20161017 - kdv binnengevel
MAM16.600 P-20161017 - kdv gevel west 2
DJI_0117-C